Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Statisztika


Megnézem

Angolosan.blog.hu

Már 3,5 éve itt vagyok. Ez alatt... voltam megszorulva, fázva fűtésről álmodva, megharapva, állba vágva, átverve, segítve, rendeződve, belerohanva, magamból hülyét csinálva.. és rá kellett jönnöm, hogy a tea tejjel az igazi. És még valami, amit nem árt megfogadni: 'When in Rome, do as the Romans do.' - azaz 'Rómában tégy úgy, mint a rómaiak.'

Utolsó kommentek

  • _pg_: Köszi! Lehet, hogy élünk majd a szobalehetőséggel. Már alig várom, hogy jöjjön ez a lány! :) (2010.02.03. 18:46) Másnap
  • vthebesz: Szia! Már akartam írni, hogy ismét aktuális lesz az: egy hét és jön Anita! :-) Anyukáméknál van e... (2010.02.02. 12:41) Másnap
  • euthymia: Szia, hát igazán gratulálok a nagy hírhez!! :) Uff, ez a kirándulás szép lehetett tényleg meg emb... (2010.01.18. 10:08) Történések
  • _pg_: Mar Anitat is szeretnem vinni magammal! :) (2009.11.06. 14:15) Tura
  • _pg_: Oh, nagyon szepen koszonjuk! Igen, ha lesz koltozes akkor terjesztem az iget mindenkepp. :D (2009.11.06. 14:08) Egy 7
  • Utolsó 20

A hagyomány és a bank

2008.11.24. 18:02 | _pg_ | 4 komment

Címkék: kultúra bank pénz csador

Minap a bankba kellett mennem, mert nagyobb készpénz összeget kellett összekaparnom, mint ami a napi engedélyezett felvétel a bankautomatából - lakbérfizetés volt. Itt most közbe kell szúrnom egy érdekes tényt. Az hogy az ember fia Angliában él, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy angolokkal van körülvéve. Mindenféle náció begyűrűzött az országba, és hogy ki honnan jött, az nem csak bőrszínről állapítható meg, hanem egyéb, külsőleg megjelenő kultúrális jelei is vannak, bár ezek sokszor megmosolyogtatják az embert. Bizonyos kultúrák mondhatni groteszk módon ékelődtek be ebbe a nyugati civilizációba. A groteszkséget az adja, hogy egy az adott országban élő szokásokat, öltözetet, kultúrát amelyek ott elfogadottak, tradícionálisak, és praktikusak, azt ebbe, a szinte minden szempontból más, nyugati kultúrába átültetik - vagy legalábbis próbálják. Ez néha olybá tűnik számomra, mint amikor a debil gyerek a kockát a háromszög alakú lyukba próbálja beletuszkolni, aztán végül sikerül is neki, csak a látvány kicsit érdekes lesz.

Ilyen kultúrális 'beleerőszakolás' példálul a tradícionális pakisztáni, indiai öltözet, amely picsavékony vászonból készül, lenge, egyszerű ruha, amelynek lényege, hogy a döglesztő melegben egy szellős, kényelmes viselettel szolgáljon.
Namost ez a nyirkos, esős angol időben nem feltétlenül előnyös. Pláne nem papuccsal - tradícionálisan. Na, de ezt még meg lehet fejelni azzal, hogy 'népihacuka' + Timberland bakancs és a nyugati civilizáció örök büszkesége, a pufidzseki.

Azért a dolgok ennyiben nem merülnek ki, mert bár a férfiak ragaszkodnak saját hagyományőrzésükhöz, de ahhoz méginkább, hogy asszonyaik is kövessék a tradíciót. Főleg a fanatikusabb réteg, akik egész életükben 'rejtegetik' életük párját a fekete csador alatt, és épphogy csak szemüket engedik láttatni. És itt akkor már vissza is kanyarodnék a bankhoz.

Ugyebár ezek a szegény asszonyok a házból csak úgy léphetnek ki, ha testüket lényegében teljesen eltakarják, még az arcukat sem engedik láttatni. Na de ha pl. én bemegyek a bankba úgy hogy az egész arcom el van takarva, csak a fejem látszik ki, az minimum 5 év szigorított... hát ennek tudatában megtörik a varázs és Allah megadásra késznyerül: az előttem a sorban álló, csak egy résen kikukucskáló csadoros hölgy a pénztárablakhoz lépve egy mozdulattal felcsapta a homlokára a csador arcát takaró darabját, felfedve ezzel kilétét a csinos pénztároshölgynek, illetve a kíváncsi biztonsági kamerának, felvette a zsetont, majd a maszkba visszabújva sietve távozott.

A bejegyzés trackback címe:

https://angolosan.blog.hu/api/trackback/id/tr4786335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_pg_ 2008.11.25. 18:53:27

Persze azért azt hozzá kell tennem, hogy nyilván nem minden indiai és pakisztáni jár minden nap népi viseletben. Ez inkább csak az idősebbekre és a fanatikusabbakra jellemző.

euthymia · http://bayofbengal.wordpress.com/ 2009.01.09. 14:50:01

Szia, ezen még nem is gondolkodtam korábban. De tényleg, nekik is kell bankba járni (néha) és érdekes, hogy bemehetnek úgy, hogy csak a kasszánál fedik fel magukat!?

Hát én teljesen kivagyok azoktól a kis lenge száriktól, amibe ezek képesek mínusz pár fokban is járni, de némelyik már húz zoknit a papucshoz :)
Minden szépet!

_pg_ 2009.01.10. 05:08:43

@en_huncutka: Hát igen, a cudar idő ellen az ima sem véd meg. :D

Amúgy azóta ráakadtam egy nagyon jó mondásra, ami szerintem ide vág: 'When in Rome, do as the Romans do.' - Azaz 'Rómában tégy úgy, ahogy a rómaiak.'

euthymia · http://bayofbengal.wordpress.com/ 2009.01.10. 19:55:43

@_pg_: :) igen, ez nagyon igaz, mi ezt régebb óta ismerjük és próbáljuk is alkalmazni itt a ködösben :) Szép napokat!
süti beállítások módosítása