Végre megcsináltam! Már évek óta akartam főzni hagymásbabot, de valahogy mindig elmaradt egészen ma délig...
Előszöris tisztázni kell valamit: eredeti hagymásbab recept nincs. Ennek előnye a szabadság, a kísérletezés. Hátránya az, hogy így nem lehetünk biztosak abban, hogy tényleg azt a hagymásbabot esszük, amelyet Bud Spencer és Terence Hill fogyasztottak méltán népszerű filmjeikben.
Természetesen többféle recept kering a világhálón, többek között az Spencer-Hill rajongói oldalon is. Jómagam az ott található hagymásbab recepteket vettem alapul sajátom elkészítéséhez, mivel nyilvánvalóan az ott közölt receptek a klub által elfogadott, elismert verziók, így lényegében tekinthetjük azokat a recepteket bizonyos értelemben az eredeti hagymásbab receptjeinek. Természetesen mindez szubjektív megítélés, melynek a főzni kívánó egyén vagy aláveti magát, vagy nem.
Én természetesen alávetettem magam, de mivel voltak bizonyos korlátok (pl. szalonnaválaszték), kénytelen voltam kompromisszumot kötni, illetve a honlapon található recepteket 'összeönteni' és így egy újat alkotni. Nos, hát akkor lássuk...
(Sajnos a legelején még nem csináltam képeket.)
HOZZÁVALÓK:
- Lilahagyma 3-4 (mérettől függően)
- Angol szalonna (bacon szalonna) 8 szelet (itt sajnos csak ez van)
- Vörösbab konzerv 2db 400g-os
- Paradicsom 2 közepes
- Fokhagyma 4-5 gerezd
- Só
- Bors
- Pirospaprika 1 teáskanál
- Chilli (aki csípősen szeretné)
1. LÉPÉS
Felszeleteled a hagymát és a felaprítod a szalonnát, majd nagy serpenyőben pici olajon elkezded pirítani a szalonnát. Na, itt sajnos én elkövettem egy hibát, nem pirítottam meg eléggé, így sajnos - bár nem volt nyers - nem volt jó az íze, legalábbis az én ízlésemnek.
2. LÉPÉS
Ha a szalonna megpirult, mehet hozzá a hagyma, amit üvegesre kell pirítani. Ez alatt van idő felaprítani a fokhagymát, és felszeletelni a paradicsomot.TIPP: a paradicsomot úgy érdemes szeletelni, mint a hagymát, azaz félbevágod és a vágott felét lefordítva felszeleteled. Így hamarabb szétfő, ez által több ideje lesz összefőni a többi hozzávalóval.
3. LÉPÉS
Fűszerezés: só, bors, pirospaprika, chilli. TIPP: amikor a pirospaprikát szórod, érdemes levenni a tűzről a serpenyőt, nehogy odaégjen a paprika, mert akkor kerserű lesz.
4. LÉPÉS
Főszerezés után kb 1 percig még hagyni kell rottyanni, ez alatt van idő kinyitni a babkonzerveket. Aztán lehet hozzáadni a szalonnás hagymához a babot a levével együtt.
5. LÉPÉS
Keverd össze, majd dobd rá a paradicsomot és a fokhagymát. És ismét keverd össze.
6. LÉPÉS
Gyenge-közepes lángon, időnként megkeverve főzzed addig, amíg a bab meg nem puhul és a víz el nem főtt, azaz egy kevés sűrű leve lesz csak. Ez kb 20 perc. Persze ez csak akkor igaz, ha konzerv babból készíted. A friss babot még előtte ki kell főzni vízben.
7. LÉPÉS
Autentikus fogyasztási mód: közvetlenül a serpenyőből fakanállal. Ha tálalni kell, akkor mély vagy legalább peremes tányérba kimerve.
Köret: szigorúan kenyér vagy hasonló pékáru.
Jómagam kenyér nélkül ettem.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Utolsó kommentek